Κλείστε Ραντεβού: 27413.00278

Η επιλογή του πρώτου παπουτσιού !

Για να σκέφτεστε τι παπούτσια να πάρετε για το μικρό σας , έχει έρθει η ώρα που όλο και περισσότερο ζητάει να είναι όρθιο και να θέλει να μετακινείται από έπιπλο σε έπιπλο .

    Η επιλογή του πρώτου παπουτσιού θα πρέπει να γίνει βασιζόμενη σε κάποιες αρχές που αφορούν τόσο την ανατομία του πέλματος όσο και τη διαδικασία της βάδισης .

   Όσο αφορά τη διαδικασία της βάδισης   , αυτή έρχεται φυσικά στα περισσότερα μωρά μεταξύ 11 με 18 μηνών  και τελειοποιείται σε ποιότητα λίγους μήνες μετά, προκειμένου το νήπιο να αναπτύξει και άλλες πολύπλοκες κινητικές δεξιότητες . Ως φυσική εξέλιξη λοιπόν  είναι σωστό το πέλμα του παιδιού να είναι ελεύθερο .

   Όμως σε περιπτώσεις μωρών με υποτονία και χαλαρότητα στους συνδέσμους τους , καλό είναι το πέλμα και η  ποδοκνημική άρθρωση να σταθεροποιούνται .

   Από την άλλη το πέλμα , όπως και άλλες δομές στο σώμα του μωρού είναι ευαίσθητο και εύκολα επηρεάζεται  από εξωγενείς παράγοντες ,όπως τα σκληρά πατώματα . Λόγο αυτής της συνθήκης θέλουμε την εφαρμογή παπουτσιού με σόλα διαμορφωμένη στη καμπυλότητα του βρεφικού πέλματος  και παπούτσι που να υποστηρίζει και τη ποδοκνημικη άρθρωση .

   Για να συνοψίσουμε , αυτό που είναι το σωστότερο όσο αφορά τη βάδιση / πέλμα είναι :

  • Βάδιση με γυμνό πόδι σε μαλακές επιφάνειες, όπως χοντρά χαλιά, στρώματα, άμμος, αφρώδες τάπητες .
  • Βάδιση με παπούτσια τύπου μποτάκια σε σκληρές επιφάνειες π.χ. πατώματα, πλακάκια, τσιμέντο .

 Το ιδανικότερο παπούτσι θα ήταν τύπου μποτάκι .

Το πρώτο παπούτσι  βάδισης θα πρέπει να έχει σκληρή σόλα .

Θα πρέπει να έχετε μαζί το μωρό σας να το δοκιμάσει .

Αφού φορέσετε το παπούτσι θα πρέπει να σηκώσετε όρθιο το μωρό να το πατήσει , καλό είναι να το αφήσετε στην όρθια θέση πέντε λεπτά και αμέσως αφού το βγάλετε , δείτε το πέλμα του γυμνό για τυχόν κοκκινίλες . Αν σε κάποιο σημείο έχει κοκκινίσει σημαίνει κάτι το πιέζει εκεί .   

Το νούμερο θα πρέπει να είναι ελαφρός μεγαλύτερο , όχι πολύ μεγαλύτερο γιατί θα σκοντάφτει διαρκώς στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού .

Σωστότερη επιλογή είναι τα δερμάτινα παπούτσια , τα οποία δεν είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά και το σημαντικότερο είναι φτιαγμένο από φυσικό υλικό .

 

Δρόσου Ελένη

Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια NDT

Leave a Reply